Cholesterol - Poradnik Medyczny o wysokim cholesterolu i hipercholesterolemii

Produkty, które należy wprowadzić w dietę:

- tłuszcze wielo i jednonienasycone np. oleje roślinne, oliwa z oliwek,
- miękkie margaryny wzbogacone o sterole roślinne,
- olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany,
- ryby morskie, takie jak: łosoś, sardynka, makrela, śledź,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- brązowy ryż,
- makaron razowy,
- otręby,
- płatki owsiane,
- siemię lniane,
- gruboziarniste kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana),
- grejpfruty,
- czosnek,
- zielona herbata,
- niskotłuszczowe mleko, jogurty, kefiry,
- chude sery białe,
- kurczak, indyk bez skóry,
- chuda wołowina,
- zupy warzywne,
- kapusta,
- kalafior,
- szpinak,
- sałata,
- karczochy,
- warzywa strączkowe (groch, bób, fasola, soja, soczewica),
- produkty sojowe,
- borówki,
- jagody,
- agrest,
- jeżyny,
- maliny,
- truskawki,
- poziomki,
- niewielkie ilości czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina.