Cholesterol - Poradnik Medyczny o wysokim cholesterolu i hipercholesterolemii

Produkty, które należy ograniczyć:

- tłuszcze nasycone i trans,
- jajka (zalecane spożycie: 3-4 tygodniowo jeśli jesteś zdrowy i 1-2 jeśli masz podwyższony cholesterol),
- podroby (dozwolone raz na miesiąc jeśli jesteś zdrowy, zalecane wykluczenie jeśli masz podwyższony cholesterol),
- masło,
- smalec,
- słonina, boczek,
- tłuste mięsa (wieprzowina, gęsina, kaczka, baranina, dziczyzna),
- tłuste wędliny (salami, parówki, pasztety),
- tłuste mleko i inne tłuste wyroby mleczarskie,
- sery żółte i pleśniowe,
- śmietana,
- sól,
- jasne pieczywo,
- słone przekąski: chipsy, orzeszki, paluszki, krakersy,
- słodycze,
- warzywa i owoce konserwowane,
- słodzone jogurty smakowe,
- margaryny twarde,
- duże ilości alkoholu,
- słodzone napoje gazowane,
- żywność typu „fast-food”.